Varför delta?

 

 

 

Freya 16 år

 

Jag är glad och stolt över att vi har fått filmen färdig, för den behövs verkligen.

 

När man t.ex. hör om barn som blir misshandlade eller dåligt behandlade, så tycker jag jättesynd om dem, och jag tänker på hur viktigt det är att den här filmen kommer ut.

 

Många vanliga familjer pratar om hur svårt de barnen måste ha det, och undrar hur man kan hjälpa dem. Därför är det viktigt att de och många andra, kommer att förstå att några familjehem verkligen kan vara en räddning. Vi är väldigt många som har mått bra av att vara placerade.

 

Det har också funnits en del historier om familjehemsbarn som har blivit dåligt behandlade. Och då tror många att det bara är så. Det är säkert därför, många kanske ser ner på familjehem och familjehemsbarn, även om det kanske inte var det de menade, men många vet inte bättre.

 

Vanliga kärnfamiljer har aldrig upplevt eller vet inget om ett sådant här liv, och det tycker jag är synd. Det ska vi ändra på. Jag hoppas verkligen att det är många som kommer att se vår film.

 

 

 

Linea 13 år

 

Jag sa ja till att vara med i filmen för att jag tänkte att den kunde visa barn som ska placeras att de inte behöver vara rädda.

 

Jag tycker att filmen är viktig, för den visar hur man kan ha det som barn och ung, och vilka tankar man får, men att det också kan sluta bra, att man kan få några vuxna man kan gå till om man är ledsen eller har problem.

 

Jag tror att många gånger då man hör om barn som har haft det dåligt länge, i deras familjehem eller när de bor hemma, så beror det på att det inte är någon som lyssnar på dem.

 

Kanske för att barnen inte säger något, för att de är rädda för vad som ska hända då. Eller kanske för att de vuxna inte förstår hur det är att vara barn med ett sådant liv. Därför är det viktigt att vi törs tala ut och berätta om hur det är att vara en av oss.

 

 

 

Johnni 13 år

 

Jag ville gärna vara med i filmen för jag tyckte att det kunde vara spännande, och det är ett viktigt ämne.

 

Det är viktigt att nya familjehemsbarn får veta vad de går in i, och det är viktigt att andra förstår hur det är att leva som vi gör.

 

När jag ser nyheter som handlar om familjehemsbarn som har haft det riktigt dåligt, då tycker jag att det är svårt att förstå att det inte är någon som har hjälpt dem.

 

Det kan inte vara rätt... och det måste vi göra något åt. Jag hoppas att vår film också kan andvändas till det.

 

 

 

Joline 13 år

 

Jag tycker att det är en viktig film för att den ger många goda råd, och jag vet själv att när man precis har blivit placerad känner och tror man att man är den enda i världen som det är något fel på.

 

Därför är det viktigt med den här filmen, för man får veta att man inte är den enda och att den familj man har hamnat i, är där för att hjälpa och stötta i livet.

 

Jag har det bra, men jag tänker såklart ibland på hur mitt liv är. Det kommer alltid finnas svåra situationer i familjehemsbarns liv, och det är viktigt att man har några vuxna som man vet kan komma in och hjälpa och stötta.

 

Så kommer det alltid vara hela livet, för sådana barn som jag. Jag har också hamnat i en familj där det är andra familjehemsbarn - Jag har bl.a. en syster som är 33 år, och som alltid har varit där.

 

 

 

Yonis 13 år

 

Jag sa ja till att vara med i filmen för att jag tyckte att det kunde vara spännande att berätta min historia.

 

Jag hoppas att andra familjehemsbarn kan ha glädje av att se filmen, så att det kan hjälpa dem. Det viktigaste med filmen tycker jag är att andra barn kan få svar på deras frågor om det att vara eller vara på väg i familjehem.

 

Jag tycker det är viktigt att de som kontrollerar och andra vuxna som är med och bestämmer över våra liv, ser och hör hur vi har det.

 

Själv har jag haft tur med att ha samma handläggare, men jag har hört om andra som byter handläggare så ofta att det inte är den samma som kommer två gånger i rad.

 

Jag önskade själv att få komma till familjehem när jag bodde på barnhem, och det har jag inte ångrat sedan dess. Det är skönt att ha en familj... mycket skönt.

 
© René Bo Hansen