Pressmeddelande

 

Berättelsen om Rosa

 

– en film om och med barn i familjehem

 

Linea, 13 år, placerad i familjehem:

”I början trodde jag att jag var den enda som bodde i familjehem, och som inte bodde hos min mamma och pappa... jag kände ju inga andra”.

Filmen ger en unik inblick i hur tillvaron ser ut för placerade barn, både för vuxna och andra barn och unga.

 

Fem barn och unga berättar sin historia om att känna sig ensam, lämna sina föräldrar och om hur det är att komma till familjehem. Barnen och filmens skapare önskar att ge en röst till alla de placerade barnen.

”... man blir tvungen att öppna munnen och berätta för någon...”

I ”Berättelsen om Rosa” har regissören René Bo Hansen givit fem placerade barn och unga en plattform som de kan tala utifrån. De skildrar hur livet är när man bor i ett familjehem, och samtidigt bär på sveket från sina föräldrar.

 

De skapar tillsammans med tecknaren och ett tidigare fosterbarn, animationsfilmen om Rosa, en tjej, som precis som de själva, måste lämna deras föräldrar och bege sig ut på en ensam och okänd resa.

 

 

Vi måste lyssna på barnen

”Berättelsen om Rosa” sätter fokus på att det i förbindelse med placeringar är otroligt viktigt att barnen blir tagna på allvar av sin omgivning. Det är inte alltid lätt för exempelvis en tioåring, att tacka nej till at bo hos sin biologiska mamma.

 

”Berättelsen om Rosa” bidrar till att man som familjehem, handläggare eller som vanlig medmänniska, får reflektera över hur viktigt det är att vi lyssnar på barnen och hjälper dem, så att deras situation kan förändras om det är nödvändigt.Linea, 13 år, som medverkar i ”Berättelsen om Rosa”, säger så här om dokumentären:

”Jag tror att många gånger när man hör att barn har haft det dåligt länge i sitt familjehem, eller när de bor hemma, så beror det på att det inte är någon som har lyssnat på dem.

Kanske för att barnen inte har sagt något, för att de är rädda för vad som kan hända då. Eller kanske för att de vuxna inte förstår hur det är att vara barn med ett sådant liv. Därför är det viktigt att vi törs tala ut, och berätta hur det är att vara en av oss”.

Regissör René Bo Hansen säger:

”Alltför många familjehemsbarn går runt med känslan av att vara ensamma och annorlunda. Det hänger bland annat ihop med att det inte är så många i befolkningen som känner till, eller förstår hur fosterbarns situation ser ut. Det är här den här filmen kan spela en stor roll – och den har viktiga budskap till både barn och vuxna”.

 

Fakta om ”Berättelsen om Rosa”

Regissör: René Bo Hansen.

Medverkande: Joline, Linea, Yonis, Johnni, Freya m.fl.

Producent: Nordstjernen Film og TV.

TV-Genre: Iscensatt verklighet.

Åldersgräns: Från 11 år.

Längd: 45 min.

Distribution: DVD/Digitale HDV.


Stöttat av: Egmont Fonden, Bikubefonden, Børn & Familier, LB-Fonden, Undervisningsministeriets Tips- og Lottomidler, Danmarks Radio, Prins Joachim og Prinsesse Alexandras Fond, SDI Media. Filmen har dessutom mottagit lanseringsstöd från Det Danske Filminstitut.

 

 

Fakta om René Bo Hansen
René Bo Hansen har sedan starten av 80-talet arbetat som regissör, manusförfattare och fotograf på olika filmprojekt i Danmark. Han har sedan 1999 undervisat på Kort- och Dokumentärfilmskolan.

 

 

Citat från filmen

Joline, 13 år: ”Man vet att ens mamma och pappa har några personliga fel, att de dricker och sådär... men, alltså man älskar dem ju så mycket, och man vill inte att andra ska tycka att dom är dumma, eller säga något dåligt om dom”.

 

Yonis, 13 år: ”Det värsta är att hon dricker, och jag vill ju gärna ha min mamma tills jag blir vuxen. Då är det bra att ha ett familjehem, om det nu skulle hända något… ”

 

Freya, 16 år: ”Mitt råd till dem som kanske är i ett dåligt familjehem, det är att man måste öppna munnen och berätta det för någon….”

 
© René Bo Hansen
 
 
Ladda ner i Word-format:
 

Pressmeddelande (31KB)

 

Medverkande (6 MB)

 

Varför delta? (6MB)

 

Mottagande (16 KB)

 

Citat från filmen (3MB)

 
 
Ladda ner bilder här:
 
Ladda ner bilder
 
 
Presskontakt:
 

Nina Rahm

FilmCentrum
Bergsunds Strand 39
Box 17099 I 104 62 Stockholm
Tel: +46-8-545 275 08
nina@filmcentrum.se