Citat från filmen

 

Citat från barnen som medverkar i ”Berättelsen om Rosa”

 

 

 

Joline 13 år

 

”Man vet att ens mamma och pappa har några personliga fel, men, alltså man älskar dem ju väldigt mycket, och man vill inte att andra ska tycka att de är dumma, eller säga något dåligt om dem, för man älskar dem så mycket ändå.”

 

“Jag tror inte att jag hade levt i dag, om jag hade bott hos min mamma... Det tror jag alltså inte.”

 

”Jag vill ju gärna ha en riktig familj, men det är ju inte något jag kan bestämma själv eller göra något åt.”

 

 

 

Linea 13 år

 

“Ibland drack hon och det var obehagligt, för man kunde höra hur mycket oväsen de gjorde. Ibland hörde jag dörrar som stängdes och så blev det helt tyst, och så hade de gått”.

 

“I början trodde jag att jag var den enda som bodde i familjehem, för jag kände ju inte några andra”.

 

“Det som jag är glad för hos min familjehemsmamma är att hon alltid är där- även fast jag gör dumma saker ibland”.

 

 

 

Yonis 13 år

 

“Det kan vara svårt att prata med andra om det, för de förstår inte riktigt hur det är att leva utan sin mamma och pappa”.

 

“Det första året berättade jag inte för mina familjehemsföräldrar om mina problem... för jag var rädd för vad de skulle tycka om mig...”.

 

“Det värsta är att hon dricker, jag vill ju gärna ha min mamma tills jag blir vuxen. Det är bra att ha ett familjehem då, om det nu skulle hända något”.

 

 

 

Freya 16 år

 

“Det som är svårast är att jag saknar min familj hela tiden, jätte mycket, och jag använder så mycket energi på att vara orolig för hur de har det”.

 

“Jag känner ett stort svek i mig från min mammas och pappas sida. Men på ett eller annat sätt förstår jag dem också, och jag har stor respekt för att min mamma valde att skicka mig till familjehem, även om jag i början hade tyckte det var underligt, och inte kunde förstå varför min egen mamma skickade bort mig”.

 

“Om det är någon som sitter i ett familjehem och har det riktigt dåligt, så måste man öppna munnen och berätta det för någon...”.

 

 

 

Johnni 13 år

 

”Det var barnhemmet som bestämde att jag skulle till familjehem. När jag skulle placeras besökte jag mina familjehemsföräldrar många gånger. Som jag kommer ihåg det, så var jag stolt över att jag skulle till familjehem. Jag var också lite nervös, och varje gång de kom så gick jag ut i trädgården och klättrade upp i ett träd och tjuvtittade på dem...”.

 

”Min mamma hade gärna velat att vi bodde hemma, men hon vet också att vi har det bättre där vi är nu. Jag har det riktigt, riktigt bra där jag bor nu, och jag vill inte flytta därifrån förrän jag blir arton, eller när jag flyttar hemifrån”.

 
© René Bo Hansen
 
 
Ladda ner i Word-format:
 

Citat från filmen (3MB)

 
 
Ladda ner bilder:
 
Ladda ner bilder
 
 
Ladda ner pressmateriale:
 
Pressmateriale
 
 
Presskontakt:
 

Nina Rahm

FilmCentrum
Bergsunds Strand 39
Box 17099 I 104 62 Stockholm
Tel: +46-8-545 275 08
nina@filmcentrum.se